Curtea Supremă din Michigan respinge cazul „interzicerii insurecționiștilor” și îl menține pe Trump în scrutinul primar din 2024

You are currently viewing Curtea Supremă din Michigan respinge cazul „interzicerii insurecționiștilor” și îl menține pe Trump în scrutinul primar din 2024

Curtea Supremă din Michigan a respins încercarea de a-l elimina pe fostul președinte Donald Trump de la scrutinul primar din 2024, pe baza „interdicției insurecționiste” din Constituția SUA.

Rezultatul este o victorie pentru fostul președinte, deși efortul de a-l înlătura ar putea fi reînnoit pentru alegerile generale. Decizia de miercuri contrastează cu hotărârea recentă a Curții Supreme din Colorado, care l-a scos pe Trump de la votul său primar din cauza rolului său în revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie. Decizia a fost suspendată în așteptarea unui recurs.

Odată cu aceste decizii, apelurile așteptate la Curtea Supremă a SUA devin și mai critice, mai ales pe măsură ce națiunea se îndreaptă spre începutul alegerilor primare din 2024. Spre deosebire de Colorado, procesul din Michigan nu a ajuns să fie judecat și a fost respins la început. O instanță de apel intermediară a menținut decizia de a respinge cauza pe motive procedurale.

Judecătorul Curții din Michigan care a primit cazul a spus că legea statului nu oferă oficialilor electorali nicio posibilitate de a controla eligibilitatea candidaților la alegerile primare. El a mai spus că acest caz a ridicat o problemă politică care nu ar trebui să fie decisă în instanță.

Decizia sa a fost menținută de Curtea de Apel din Michigan, care a spus: „În acest moment, singurul eveniment care urmează să aibă loc sunt alegerile primare prezidențiale. Dar, după cum s-a explicat, dacă Donald Trump este descalificat este irelevantă plasarea lui pe acel buletin de vot”.

Ordinul Curții Supreme din Michigan a fost nesemnat, iar instanța nu a deliberat pe baza unui număr de voturi. Spre deosebire de Colorado, instanțele din Michigan au respins cazul în întregime din motive procedurale. Nu au ajuns niciodată la întrebările dacă 6 ianuarie a fost o insurecție și dacă Trump s-a implicat în ea.

Unul dintre judecătorii din Michigan a scris miercuri de ce Michigan este diferit de Colorado. Contestatarii lui Donald Trump „nu au identificat nicio prevedere analogă în legea electorală din Michigan care să impună ca cineva care dorește să ocupe funcția de președinte al Statelor Unite să-și ateste calificarea juridică pentru a ocupa postul”, a scris judecătorul Elizabeth Welch, comparând legea din Michigan cu cea din Colorado.

Hotărârile instanțelor inferioare din Michigan au dat posibilitatea unei analize a celui de-al 14-lea amendament, dacă Trump câștigă nominalizarea republicană. „Aș afirma că decizia Curții de Apel cu privire la această problemă, permite recurenților să-și reînnoiască eforturile legale în ceea ce privește alegerile generale din Michigan, mai târziu în 2024, în cazul în care Trump devine candidatul republican pentru președintele Statelor Unite sau să dorească să ocupe  o astfel de funcție ca și candidat independent”, a scris Welch.

Curtea Supremă din Minnesota a ajuns la o concluzie similară luna trecută, constatând că un caz de „interdicție insurecțională” care îl implică pe Trump ar trebui respins, dar că contestatorii ar putea încerca din nou dacă acesta câștigă nominalizarea.

Ron Fein, directorul juridic al Free Speech For People, care a depus dosarul din Michigan, a declarat că decizia a fost „dezamăgitoare”, dar a remarcat că „nu este obligatorie pentru nicio instanță din afara Michigan”. Un alt avocat al contestatorilor, Mark Brewer, a spus că vor continua eforturile în Michigan. „Decizia Curții este dezamăgitoare, dar vom continua, într-o etapă ulterioară, să încercăm să menținem această prevedere constituțională critică menită să protejeze republica noastră”, a spus Brewer în declarație.

Ratificat după Războiul Civil, al 14-lea amendament spune că oficialii care depun jurământul de a susține Constituția nu pot ocupa încă un mandat dacă „s-au angajat în insurecție”. Prevederea a fost folosită pentru a descalifica mii de foști confederați. Dar a fost aplicat doar de două ori din 1919, iar formularea vagă nu menționează președinția.

Procesul din Michigan a fost depus în septembrie de organizația Free Speech For People, în numele unui grup de alegători. De asemenea, a urmărit o contestație nereușită a celui de-al 14-lea amendament împotriva lui Trump în Minnesota. O nouă cauză a fost intentată în Oregon. Procesul din Colorado a fost inițiat de un grup separat liberal.