După faptă și răsplată… Dar nu întotdeauna!

You are currently viewing După faptă și răsplată… Dar nu întotdeauna!

Așa funcționează lumea aceasta. Faci un serviciu și ești recompensat. Depinde de serviciu și, bineînțeles, de recompensă. În viața politică și numai, un serviciu făcut în slujba partidului, a șefului (am vrut să spun leader-ului, dar m-am abținut!), trebuie să aducă și beneficii. Nimeni nu face nimic pe gratis! Ai încasat ghionturi din partea opoziției, ai adus voturi, ai făcut pe placul conducerii, fiind un soldat util în uniforma partidului, atunci trebuie să își primești răsplata. Ți se oferă un loc cald sau călduț, depinde de cât de important ești, într-o instituție publică. Un salariu bun sau foarte bun, împreună cu alte beneficii întregesc imaginea recompensei primite.

Partidele au învățat că trebuie să își fidelizeze susținătorii. Că trebuie să îi țină aproape, întrucât odată la 4 ani au nevoie de ei. Pe de altă parte, susținătorii au înțeles că fără ajutorul partidului nu ar fi ajuns acolo sau nu ar mai fi acolo. Și atunci proverbul românesc o mână spală pe alta și împreună spală fața își arată actualitatea.

Dar ce se întâmplă când instituția sau conducătorul ei este hapsân (rău la inimă, lacom), considerând că tot ce se întâmplă i se cuvine fără să țină cont de cei care i-au făcut servicii? Ne aflăm în fața imaginii unui veritabil neam prost (om bădăran, mitocan), cum spune românul. Știm cu toții că recunoștința este o floare rară, dar această calitate ar trebui să fie mai ales în mâna celor care ne conduc. Scriitorul antic Esop spunea că recunoștința este o virtute a sufletelor nobile. Din păcate, nu toți sunt suflete nobile!

Dacă pentru partidele politice alegerile care urmează sunt extrem de importante în însăși existența lor, pentru acești hapsâni numai imaginea lor contează. Pozează în ceea ce nu sunt, se afișează ca fiind nepătați, când de fapt sunt adânciți în rele. Nici măcar ei nu vor să se vadă așa cum sunt! Cei care îi cunosc mai de-aproape și știu că sunt toxici, nu îi mai vor în viața lor. Otrăvesc tot ceea ce ating în cale. La umbra lor nu cresc decât spini și pălămidă! Căci oamenii toxici nu vor fi schimbați de alchimia bunătății tale. Da, fii bun, dar mergi mai departe rapid și lasă viața să fie educatorul lor, spune Brendon Burchard (trainer de dezvoltare personală).