Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române îl ironizează pe Arhiepiscopul Ioachim Băcăuanul pentru felul în care interpretează un colind: „Incultura bățoasă și sfătoasă, chiar fals melodioasă”

You are currently viewing Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române îl ironizează pe Arhiepiscopul Ioachim Băcăuanul pentru felul în care interpretează un colind: „Incultura bățoasă și sfătoasă, chiar fals melodioasă”

În perioada pandemiei Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a dat publicității un colind compus și cântat de Arhiepiscopul Ioachim Băcăuanul. Colindul are la bază linia melodică Il Silenzio a lui Nini Rosso, trompetist și compozitor italian de jazz. Viralizat rapid în mediul online, stârnind hazul multora, colindul a fost retras la scurt timp de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului de pe youtube. Chiar și în articolul publicat de G4Media.ro.

După retragerea colindului, teologul Radu Preda l-a postat pe pagina sa de facebook, arătându-și dezacordul. În descrierea clipului, Radu Preda a postat următoarele: „De la darurile magilor puse la închinat la psihologismul de amvon, teologia publică a Bisericii noastre se mișcă între impostură și impostură. Sau invers. Asist cu uimire crescândă la dezteologizarea mesajului pe care, prin clericii săi mai ales, Biserica îl dă comunității de credință și, mai larg, societății. Dar și în cercul restrâns al corpului profesoral, indiferent de locație, ai nenumărate motive să practici evlavia spontană, crucindu-te ce le trece unora prin minte, burtă și portofel. Nu credeam că după trei decenii de libertate academică, de mișcare, de studii și întâlniri, de resurse digitale și alte instrumente fabuloase de cunoaștere la care înaintașii noștri nici nu au visat – eu am prins „tranziția” de la mașina de scris la laptop și ulterior de la fotocopii (la Heidelberg, de pildă, cred că am stat, în total, jumătate de an în Copy Shop) la pdf-uri – am să constat atâta incultură, atât diletantism și atâta prostie vândută drept înțelepciune. În rezumat: calitatea vieții în România nu poate crește în condițiile scăderii dramatice a calității gândirii. Oricât de mare ar fi creșterea economică”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a ironizat în termeni duri colindul postat: „Impostura, agresivă sau siropoasă, e asigurată abundent de incultura bățoasă și sfătoasă. Chiar fals melodioasă. Pruncul este ucis în mod simbolic de câte ori Îl agresăm cu minciuna falsei credințe și a falsei reprezentări despre El, fondate nu pe cunoaștere (care este o datorie pentru orice om credincios), ci pe ignoranță saturată de kitsch și dulcegărie”.

IPS Ioachim Băcăuanul este membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și arhiepiscop al Romanului și Bacăului din 2014. De asemenea, este membru al Comisiei teologice, liturgice și didactice a Sfântului Sinod, care alcătuiește sau diortoseşte (n.r.- îmbunătățește) Slujbele Sfinților canonizați de către Biserica Ortodoxă Română.

În contextul polemicii dintre același purtător de cuvânt și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ne întrebăm dacă nu vom asista și aici la un episod similar. Este adevărat că ironiile domnului Vasile Bănescu sunt împărtășite de cea mai mare parte a internauților. Se știe, însă, că atât privighetoarea, cât și cioara laudă pe Dumnezeu, fiecare pe limba sa. Ceea ce toată lumea critică este faptul că în cazul de față talentul cantautorului este suplinit de funcția sa. Și atunci, cum spune românul, dă înainte cu tupeu…că doar de aceea te chinuie talentul!