Criza din Orientul Mijlociu – premisa unor confruntări lungi și sângeroase

You are currently viewing Criza din Orientul Mijlociu – premisa unor confruntări lungi și sângeroase

După atacurile Hamas asupra teritoriului Israel, asistăm la o escaladare a conflictului. Aviația Israelului a bombardat locuri din Fâșia Gaza, cauzând morți și distrugeri materiale. Au fost vizate locurile unde se ascundeau capii mișcării Hamas. Din nefericire, aceste raiduri, ca și atacurile cu rachete ale Hamas, au avut drept consecință moartea unor civili. Cel mai recent atac este al unui spital din Gaza, unde au murit în jur de 500 de persoane. Niciuna dintre părți nu își asumă vina, acuzându-se reciproc.

În fața unor astfel de situații, reprezentanți ai marilor puteri mondiale au venit în Israel, căutând o dezamorsare a situației. Dacă zilele trecute au fost prezenți reprezentanți ai Uniunii Europene și secretarul de stat american, Antony Blinken, astăzi va sosi în Israel președintele american, Joe Biden. Chiar dacă beneficiază de susținere din partea SUA, dar și a altor state europene, cucerirea Fâșiei Gaza ar fi o greșeală, așa cum declara un general american. Statele arabe, împreună cu alți susținători ai cauzei palestiniene, vor clama acest lucru în favoarea lor, pentru a justifica viitoarele acțiuni.

Pe de altă parte, pentru cele două milioane de palestinieni care trăiesc în Fâșia Gaza amenințarea războiului este iminentă. Bombardamentele la care sunt supuși, evacuarea civililor spre sud, lipsa apei potabile și a hranei, granița închisă cu Egiptul, conturează imaginea unei catastrofe umanitare palestiniene.

Statele arabe din regiune și-au declarat rând pe rând sprijinul pentru cauza palestiniană și dezacordul pentru acțiunile statului Israel. În ciuda turului diplomatic făcut de secretarul american în regiune, situația tinde să scape de sub control. Fiind înconjurat de state arabe, Israelul este ținta atacurilor cu rachete din mai multe zone: Gaza, Liban și Siria. Răspunsul la aceste atacuri ascute și mai mult securea războiului și nu aduce pacea.

Dar pentru a întregi tabloul războiului, vedem cum statele europene se confruntă cu amenințarea teroristă. Chiar dacă nu se află în vecinătate, atentatele din Franța și Belgia arată vulnerabilitatea Europei în fața atacurilor teroriste. Organizațiile teroriste și-au găsit adepți pretutindeni. Imigranți radicalizați, veniți din Orient și stabiliți în Europa, pot crea o stare de teamă și incertitudine. În numele unor idei islamice fundamentaliste, membrii organizațiilor Isis, Hamas sau Hezbollah ucid și terorizează la voia întâmplării.

Confruntată cu spectrul războiului, cu existența unui nou val de imigranți din teatrele de luptă, cu atentate teroriste și criză economică, Europa caută din răsputeri să se protejeze. Războiul din Ucraina și confruntările din Orientul Mijlociu ne arată vulnerabilitatea păcii în fața războiului. Radicalismul sau megalomania unor lideri (e.g. Vladimir Putin) creează premisele unor confruntări lungi și sângeroase.