Sprijinul Europei pentru Ucraina se clătină. Victor Orban nu este ușor de înduplecat

You are currently viewing Sprijinul Europei pentru Ucraina se clătină. Victor Orban nu este ușor de înduplecat

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se întâlnesc săptămâna aceasta. Sunt în joc miliarde de euro ce vor fi acordate ca ajutor Ucrainei și șansa de a începe negocierile de aderare. Ambele obiective sunt deosebit de importante pentru Kiev, deoarece războiul cu Rusia se blochează. Până la acest moment, Ungaria și-a declarat opoziția față de aceste propuneri.

Liderii Uniunii Europene se vor reuni joi și vineri pentru un summit la Bruxelles pentru a decide asupra propunerilor de acordare a 50 de miliarde de euro sprijin economic Kievului și alte 20 de miliarde de euro armatei Ucrainei. Va fi luată în discuție și posibila aderare la Uniunea Europeană.

Asigurarea unei noi asistențe financiare din partea Europei este esențială, deoarece cresc îndoielile cu privire la viitorul sprijin al SUA pentru Kiev. Ucraina se bazează pe ajutorul financiar occidental pentru războiul său cu Rusia.

Dar premierul ungar Viktor Orban, care se laudă cu legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, a amenințat cu veto asupra discuțiilor de ajutor și extindere la summitul din 14-15 decembrie.

Toate cele trei decizii – precum și a patra privind pachetul de 12 sancțiuni al UE împotriva Rusiei de la invazia începută în februarie 2022 – necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări ale blocului.

Ne aflăm într-un moment cheie”, a spus un înalt oficial al UE, referindu-se la un impas pe câmpul de luptă și la faptul că Congresul SUA nu a aprobat pachetul de ajutor de 60 de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden pentru Ucraina.

Este foarte important ca… Uniunea Europeană să arate un sprijin clar și deplin față de Ucraina”, a spus oficialul sub condiția anonimatului. „Acest mesaj nu ar fi doar pentru Moscova, ar fi și un mesaj pentru Washington, ar fi și un mesaj pentru Kiev”.

Credibilitatea proprie a Europei este, de asemenea, în joc. Blocul comunitar european a promis anterior că va sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

Ne bazăm pe decizii pozitive”, a declarat duminică seara președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Europa trebuie să-și apere valorile și unitatea în mod decisiv”.

Atitudinea premierului Victor Orban nu este nouă în Uniunea Europeană. Ungaria a atenuat sancțiunile împotriva Rusiei și, în decembrie 2023, a refuzat să-și dea acordul în vederea alocării a 18 miliarde de euro Ucrainei.

În cele din urmă, a permis această asistență, după ce s-a tocmit zile întregi cu privire la ajutorul UE pentru Ungaria, blocat din cauza preocupărilor privind derapajele guvernului Victor Orban.

Pe măsură ce UE caută din nou să câștige sprijinul lui Orban pentru Ucraina, este de așteptat ca Comisia Europeană să deblocheze accesul Budapestei la 10 miliarde de euro în această săptămână.

Opunându-se la negocierile de aderare, Orban s-a plâns inițial de tratamentul acordat de Ucraina minorității maghiare. De atunci, el a spus că Ucraina este prea coruptă și nu este pregătită să adere la UE.

În loc să decidă cu privire la un nou ajutor pentru Ucraina, el a cerut blocului să poarte o „discuție strategică” cu privire la sprijinul său pentru Kiev.

Diplomații au spus că ofertele conexe ale Georgiei și Bosniei pentru a-și avansa speranțele de a adera la UE – ambele susținute de Orban – ar fi eșuat dacă Ungaria ar spune veto Ucrainei.

Sentimentul nostru a fost că Orban a știut întotdeauna cât de departe poate merge și că va ști exact când va fi timpul să vină cu picioarele pe pământ”, a spus un al doilea diplomat al UE.

Cei care se așteaptă ca Orban să cedeze au descris un posibil compromis care ar amâna începutul negocierilor cu Ucraina până în martie. Alții, însă, își fac griji că de data aceasta liderul maghiar s-ar putea să nu se lase convins.

Orban se va confrunta, printre alții, cu cancelarul german Olaf Scholz, care a spus că Berlinul sprijină începerea negocierilor pentru ca Kievul să adere la UE.