Secretarul de stat al SUA asigură Balcanii de Vest că îi va sprijini pe calea către integrarea în Uniunea Europeană

You are currently viewing Secretarul de stat al SUA asigură Balcanii de Vest că îi va sprijini pe calea către integrarea în Uniunea Europeană

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vizitat joi Albania pentru a reafirma relațiile sale cu un partener cheie din regiune și pentru a asigura țările din Balcanii de Vest de sprijinul Washingtonului pentru integrarea lor în Uniunea Europeană, informează Associated Press.

Blinken s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt și s-a concentrat asupra viitorului Balcanilor de Vest, în timp ce Albania și câțiva vecini încearcă să adere la Uniunea Europeană. Washingtonul a sprijinit ferm integrarea Albaniei în UE.

Nu putem repeta ceea ce am văzut și ce au trăit prea mulți oameni în anii 1990, motiv pentru care ne angajăm să sprijinim toate eforturile de a promova integrarea țărilor din Balcanii de Vest în Europa”, a declarat Blinken la o conferință de presă cu premierul albanez Edi Rama.

SUA au lăudat conducerea Albaniei și rolul său recent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite ca membru nepermanent. Albania este membră NATO și a trimis în mod regulat mici unități ale armatei în misiunile internaționale de menținere a păcii și în operațiunile NATO.

Albania va găzdui un summit internațional despre Ucraina la sfârșitul acestei luni, la care este așteptat să participe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Tensiunile dintre vecinii Kosovo și Serbia au fost abordate în timpul vizitei lui Blinken. Negocierile facilitate de UE pentru normalizarea relațiilor au progresat lent, iar incidentele violente ocazionale au alimentat temeri de instabilitate. Statele Unite și UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la interzicerea recentă la Kosovo a dinarului ca monedă în orașele cu majoritate sârbă.

Dialogul facilitat de UE este corect, de fapt, cred că singura cale de urmat este să facem tot ce putem pentru a sprijini ambele țări pe măsură ce parcurg această cale”, a spus Blinken.

Blinken a mulțumit, de asemenea, Albaniei pentru „generozitatea extraordinară de care a dat dovadă poporul albanez în primirea a mii de evacuați afgani” după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan în august 2021, când trupele SUA și NATO s-au retras din țară. Albania a fost prima care a găzduit aproximativ 3.200 de afgani care fugeau înainte ca aceștia să se mute în Statele Unite.

Blinken i-a întâlnit pe unii dintre afganii care se află încă în Albania, care vor pleca în curând în Statele Unite pentru a-și începe o nouă viață. „Acea călătorie nu ar fi posibilă fără Albania”, a spus el.

După o zi petrecută în capitala țării, Tirana, Blinken va călători în Germania pentru Conferința de Securitate de la München.