Reuters: Grecia legalizează căsătoriile între persoane de același sex

You are currently viewing Reuters: Grecia legalizează căsătoriile între persoane de același sex

Parlamentul Greciei a aprobat joi un proiect de lege care permite căsătoria civilă între persoane de același sex. Este o victorie importantă pentru susținătorii drepturilor LGBT.

Legea acordă cuplurilor de același sex dreptul de a se căsători și de a adopta copii. Ea vine după decenii de campanie ale comunității LGBT pentru egalitatea căsătoriei.

Grecia este una dintre primele țări creștine ortodoxe care a permis astfel de uniuni. „Acesta este un moment istoric”, a declarat pentru Reuters Stella Belia, șefa grupului de părinți de același sex Rainbow Families. „Aceasta este o zi de bucurie”.

Proiectul de lege a fost aprobat de 176 de parlamentari în parlamentul cu 300 de locuri și va deveni lege când va fi publicat în Monitorul Oficial. Deși membrii partidului de centru-dreapta Noua Democrație al primului ministru Kyriakos Mitsotakis s-au abținut sau au votat împotriva proiectului de lege, acesta a câștigat suficient sprijin din partea opoziției de stânga într-o rară demonstrație de unitate între partide, în ciuda unei dezbateri tensionate.

Este un pas foarte important pentru drepturile omului, un pas foarte important pentru egalitate și un pas foarte important pentru societatea greacă”, a spus Nikos Nikolaidis, în vârstă de 40 de ani, un istoric care s-a alăturat unui miting în favoarea proiectului de lege înainte de votarea legii.

Sondajele de opinie recente arată că grecii sunt împărțiți în această problemă. Biserică Ortodoxă, care crede că homosexualitatea este un păcat, s-a opus cu fermitate căsătoriei între persoane de același sex, în timp ce mulți din comunitatea LGBT consideră că proiectul de lege nu merge suficient de departe.

Astfel, proiectul nu înlătură obstacolele pentru cuplurile LGBT în utilizarea metodelor de reproducere asistată. De asemenea, sarcinile surogat nu vor fi extinse la persoanele LGBT, deși proiectul de lege recunoaște copiii deja născuți prin această metodă în străinătate.

Elliniki Lysi, unul dintre cele trei partide de extremă dreapta reprezentate în parlament, a numit proiectul de lege „anticreștin” și a spus că dăunează intereselor naționale.

Fostul prim-ministru Antonis Samaras, un parlamentar pentru Noua Democrație, a declarat: „Desigur că voi vota împotriva. Căsătoria cuplurilor de același sex… nu este un drept al omului„.

Grupurile LGBT s-au adunat în afara parlamentului. Pe un banner scria: „Nici un pas înapoi de la egalitatea reală”.

Sunt foarte mândră că sunt cetățean grec, deoarece Grecia este de fapt – acum – una dintre cele mai progresiste țări”, a declarat Ermina Papadima, membru al Asociației Grece de Sprijin Transgender. „Cred că mentalitatea se va schimba… Trebuie să așteptăm, dar cred că legile vor ajuta la acest lucru”.

De zeci de ani militanții au făcut eforturi pentru schimbare, adesea împotriva poziției Bisericii și al politicienilor de dreapta. În 2008, un cuplu de lesbiene și un cuplu gay au sfidat legea și s-au căsătorit pe micuța insulă Tilos. Cu toate acestea, nunțile lor au fost ulterior anulate de o instanță superioară.

În 2015, Grecia a permis parteneriatul civil între cuplurile de același sex, iar în 2017 a acordat recunoaștere legală identității de gen. În urmă cu doi ani, a interzis terapia de conversie pentru minori cu scopul de a suprima orientarea sexuală a unei persoane.