Atacul aerian al Rusiei asupra Ucrainei a atras critici la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU

You are currently viewing Atacul aerian al Rusiei asupra Ucrainei a atras critici la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU

Rusia a fost criticată vineri la Consiliul de Securitate al ONU pentru lansarea unor atacuri masive cu rachete și drone împotriva Ucrainei, după ce Kievul și susținătorii săi au cerut o reuniune urgentă a organismului format din 15 membri.

Atacurile rusești din Ucraina au ucis vineri 31 de civili și au rănit alți peste 160 în unul din cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului, potrivit oficialilor. Polonia a declarat că o rachetă rusă ar fi zburat în spațiul său aerian înainte de a se întoarce în Ucraina.

În mod tragic, 2023 se încheie așa cum a început – cu violențe devastatoare împotriva poporului Ucrainei”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari, după ce a informat consiliul asupra atacurilor. „Încă o dată, ucrainenii sunt nevoiți să petreacă sărbătorile căutând adăpost, curățând moloz și îngropând morții, în mijlocul temperaturilor scăzute”, a adăugat el.

Majoritatea membrilor consiliului, inclusiv Statele Unite, Franța și Marea Britanie, au condamnat atacurile asupra Ucrainei. „Mai degrabă decât pacea, (președintele rus Vladimir) Putin a ales să marcheze această perioadă de sărbători și să înceapă Anul Nou cu un număr fără precedent de lovituri cu drone și rachete împotriva unui alt stat membru al ONU”, a declarat ministrul-consilier american John Kelley.

Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, nu a condamnat atacurile și a cerut o „soluție politică” la războiul din Ucraina.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat într-un răspuns că Rusia a lansat atacuri numai asupra infrastructurii militare din Ucraina și că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei sunt responsabile pentru victimele civile.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU Barbara Woodward a răspuns că acțiunile Rusiei au fost singura cauză a tragediei din Ucraina. „Restul este un torent de minciuni și dezinformare”, a spus Woodward despre remarcile lui Nebenzya.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt, Stephane Dujarric, într-un comunicat. „Atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile încalcă dreptul internațional umanitar, sunt inacceptabile și trebuie să se încheie imediat”, a spus Dujarric.