Premierul grec spune că legislația care permite căsătoria între persoane de același sex va fi prezentată în curând în Parlament

You are currently viewing Premierul grec spune că legislația care permite căsătoria între persoane de același sex va fi prezentată în curând în Parlament

Guvernul de centru-dreapta al Greciei va prezenta în curând o propunere legislativă prin care să permită căsătoriile civile între persoane de același sex, în ciuda rezervelor din partea propriilor parlamentari și a Bisericii Ortodoxe, a declarat miercuri primul-ministrul Kyriakos Mitsotakis.

El a subliniat că legea propusă nu va acorda dreptul la viitoarea parentalitate prin intermediul mamelor surogat la cuplurile de același sex – o problemă care a divizat societatea greacă. Totuși, ar recunoaște statutul descendenților existenți. „Ceea ce vom legifera este egalitatea în căsătorie”, a spus Mitsotakis. „Vom înlătura orice discriminare privind orientarea sexuală în problema relației conjugale”. Dar, a adăugat el, „nu vom schimba legea privind parentalitatea asistată. Femeile nu vor fi transformate la cerere în mașini care produc copii…”.

Legea propusă, a spus el, va proteja copiii existenți ai părinților de același sex, inclusiv pe cei adoptați sau născuți ca surogat în străinătate. Acest lucru ar conferi drepturi parentale depline unui părinte supraviețuitor în cazul decesului partenerului.

Sondajele de opinie sugerează că grecii sunt împărțiți în privința căsătoriilor între persoane de același sex, dar se opun extinderii drepturilor parentale depline la cuplurile gay sau lesbiene.

Mai mulți parlamentari de dreapta din partidul aflat la guvernare, Noua Democrație, și-au exprimat opoziția față de orice revizuire a legilor Greciei privind căsătoria și parentalitatea pentru includerea cuplurilor de același sex.

Mitsotakis a declarat în interviul de miercuri de la televiziunea de stat ERT că nu îi va forța să susțină legislația propusă și va căuta sprijin la celelalte partide politice. „Cred că vom putea obține aprobarea proiectului de lege”, a spus el. „Unii oameni vor beneficia considerabil, în sensul că vom rezolva o problemă reală pentru ei… Unii oameni ar putea să nu fie de acord (cu legea), dar nu au de pierdut”.

Mitsotakis a spus că detaliile complete ale propunerii legislative vor fi prezentate „în zilele următoare”.

Permisiunea căsătoriilor civile între persoane de același sex a fost o promisiune electorală a lui Mitsotakis, care și-a asigurat un al doilea mandat de patru ani într-o victorie zdrobitoare în alegerile de anul trecut. Partidul său deține 158 din cele 300 de locuri ale Parlamentului.

Problema a căpătat o atenție suplimentară în urma alegerii din vară a lui Stefanos Kasselakis ca șef al principalului partid de opoziție Syriza. Kasselakis, care s-a căsătorit cu partenerul său de sex masculin la New York în octombrie, a făcut furori exprimându-și dorința de a dobândi copii printr-o mamă surogat.

Luni, Syriza, care are 36 de parlamentari, a depus propria propunere de lege privind căsătoriile între persoane de același sex, care ar permite calitatea de părinte prin maternitate surogat.

În prezent, Grecia permite calitatea de părinte doar prin mame surogat în cazul femeilor – singure sau căsătorite – care nu pot avea copii din motive de sănătate. Pe lângă cuplurile heterosexuale, bărbații sau femeile singure au voie să adopte. Țara a legalizat parteneriatele civile între persoane de același sex în 2015.

Biserica Ortodoxă a Greciei s-a opus căsătoriei civile între persoane de același sex, argumentând că ar crea obligația legală de a primi și drepturi părintești. Ea exclude căsătoriile religioase pentru cuplurile de același sex și își exprimă rezerve profunde cu privire la orice formă de maternitate surogat.

Luni, Papa Francisc a cerut interzicerea universală a ceea ce el a numit practica „disprețuitoare” a maternității surogat, deoarece a inclus „comercializarea” sarcinii ca fiind o amenințare la adresa păcii globale și a demnității umane.