Premierul Victor Orbán boicotează sesiunea parlamentului convocată pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO

You are currently viewing Premierul Victor Orbán boicotează sesiunea parlamentului convocată pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO

Partidul Fidesz, aflat la guvernare, a boicotat o sesiune a parlamentului convocată de opoziție pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO, chiar dacă un grup de ambasadori occidentali a sosit în clădire pentru a îndemna la vot., informează The Guardian.

Timp de luni de zile, premierul ungar, Viktor Orbán, le-a promis în repetate rânduri omologilor săi din NATO că țara sa nu va fi ultima care va aproba aderarea Suediei. Dar Orbán a renunțat la acest angajament atunci când Turcia a ratificat oferta suedeză luna trecută.

Liderul ungar i-a promis public secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că va îndemna parlamentul să „încheie ratificarea cu prima ocazie posibilă”. Cu toate acestea, Victor Orban a renunțat și la acel angajament, neprezentându-se la o sesiune inițiată de opoziția țării cu scopul de a vota aderarea Suediei.

Într-o mișcare simbolică, un grup de 16 reprezentanți diplomatici, inclusiv ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, au sosit luni în parlamentul Ungariei.

Pressman, într-un interviu pentru The Guardian, a descris că Washingtonul este „dezamăgit” de boicotul Budapestei. El a declarat reporterilor după sesiune: „Aderarea Suediei la NATO este o problemă care afectează în mod direct securitatea națională a Statelor Unite și afectează securitatea alianței noastre ca întreg”.

Prim-ministrul s-a angajat să convoace parlamentul și să îndemne parlamentul să acționeze cât mai curând posibil. Astăzi a fost o oportunitate de a face asta – și urmărim cu nerăbdare acest lucru îndeaproape”, a adăugat diplomatul american.

Întârzierea din Ungaria a frustrat oficialii occidentali, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la durata întârzierilor, dar și cu privire la lipsa de claritate a mișcărilor Ungariei. „Prin prezența noastră de astăzi, am vrut să ne arătăm solidaritatea cu Suedia și cu ambasadorul suedez la Budapesta care își doresc să se adere la NATO într-o perioadă atât de dificilă și solicitantă pentru lume. Sperăm că acest lucru se va întâmpla cât mai curând posibil”, a spus un înalt diplomat european.

Nu știam ce partide vor fi prezente în timpul sesiunii, așa că singurul mesaj pe care am vrut să-l arătăm a fost solidaritatea noastră pentru creșterea securității noastre în regiune”, a adăugat diplomatul european.

Oficialii occidentali spun că sunt nedumeriți de luarea deciziilor de la Budapesta. De-a lungul multor luni de când Suedia a solicitat aderarea în mai 2022, spun ei, Ungaria nu a ridicat nicio obiecție sau cerere formală legată de oferta suedeză – dar a continuat să amâne ratificarea acesteia.

În cadrul NATO, evenimentele de la Budapesta sunt văzute „cu o frustrare și dezamăgire crescândă”, a spus un al doilea diplomat european înalt. „Ungaria a promis că nu va fi ultima. Acea promisiune a fost încălcată. Ne așteptăm la o ratificare rapidă de îndată ce parlamentul se reunește”, a subliniat diplomatul.