Criticul regimului de la Kremlin, Alexey Navalnîi, a fost localizat într-o închisoare din Siberia, la două săptămâni după dispariție

You are currently viewing Criticul regimului de la Kremlin, Alexey Navalnîi, a fost localizat într-o închisoare din Siberia, la două săptămâni după dispariție

Criticul regimului de la Kremlin, Alexey Navalnîi, a fost localizat într-o închisoare din Siberia, a declarat echipa sa luni, la două săptămâni după ce au pierdut contactul cu el. „L-am găsit pe Alexey”, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Kira Yarmysh, într-o declarație pe X, fostul Twitter.

Ea a spus că avocatul lui Navalnîi l-a vizitat luni. Avocații lui Navalnîi au declarat pe 11 decembrie că au pierdut contactul cu el. Până atunci, a fost închis într-o închisoare la aproximativ 150 de mile est de Moscova.

Yarmysh a declarat marți pentru CNN că Navalnîi se descurcă bine și este bine dispus. Ea a adăugat că sănătatea lui nu s-a deteriorat, deși procesul a fost „foarte dificil din punct de vedere fizic”.

Faptul că l-am (găsit) atât de repede este un lucru bun. Și acum Alexey va putea lucra mai bine, cu toate că el (va) fi izolat în această nouă închisoare”, a spus Yarmysh.

Yarmysh a spus că a fost un „miracol” că echipa lui Navalnîi l-a găsit. Ei au depus 680 de cereri de localizare a lui Navalnîi înainte de a afla unde se află, a spus ea.

Navalnîi „nu a fost niciodată ascuns atât de mult timp”, a spus echipa sa, după ce a lipsit de la două audieri programate săptămâna trecută. Aceștia au avertizat că înainte de dispariție starea sa sănătate se înrăutățise, întrucât a fost „privat de hrană” și „ținut într-o celulă fără ventilație”.

Dispariția sa, care a survenit la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale în martie 2024, a stârnit îngrijorări referitor la sănătatea și siguranța sa.

Ivan Zhdanov, directorul fundației anticorupție a lui Navalnîi, a declarat că închisoarea IK-3 din Kharp, unde se află acum Navalnîi, cunoscută sub numele de „Lupul polar”, este „una dintre cele mai nordice și mai îndepărtate închisori”. „Condițiile de acolo sunt dure, cu un regim special în zona de permafrost. Este foarte greu să ajungi acolo și nu există serviciu de poștă”, a scris Jdanov pe X.

Jdanov a spus că avocatul lui Navalnîi nu a fost lăsat să intre în închisoare „imediat”. „Se pare că închisoarea a fost pregătită din timp pentru sosirea lui. Șeful Serviciului Federal al Penitenciarelor, Arkadi Gostev, a fost acolo în aprilie și poate că atunci s-a decis transferarea lui Alexey”, a adăugat el.

Kharp, din districtul autonom Yamal-Nenets, se află la aproape 2.000 de mile de Moscova, unde Navalnîi fusese reținut anterior. El a fost condamnat la 19 ani de închisoare în august după ce a fost găsit vinovat de crearea unei comunități extremiste, finanțarea activităților extremiste și numeroase alte infracțiuni. El ispășește deja pedepse de 11 ani și jumătate într-o unitate de maximă securitate pentru fraudă și alte acuzații. Navalnîi a negat toate aceste acuzații.

Susținătorii lui Navalnîi susțin că arestarea și încarcerarea lui sunt o încercare politică de a înăbuși criticile sale la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

Navalnîi a reprezentat una dintre cele mai grave amenințări la adresa legitimității lui Putin în timpul guvernării sale. Și-a folosit blogul și rețelele sociale pentru a dezvălui presupusa corupție din Kremlin, precum și afacerile rusești și a organizat proteste de stradă antiguvernamentale.

În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok și transportat cu avionul din orașul siberian Omsk la un spital din Berlin, unde a ajuns în comă.

O investigație comună a CNN și a grupului Bellingcat a arătat că Serviciul de Securitate Rus (FSB) a fost implicat în otrăvirea lui Navalnîi. Rusia neagă implicarea în otrăvirea lui Navalnîi. Putin a spus în decembrie 2020 că, dacă serviciul de securitate rus ar fi vrut să-l omoare pe Navalnîi, „ar fi terminat” treaba.

După întoarcerea sa în Rusia în ianuarie 2021, Navalnîi a fost imediat încarcerat sub acuzația de încălcare a termenilor de probațiune legat de un dosar de fraudă din 2013. Navalnîi l-a respins considerând că este motivat politic.