Sunt oameni și oameni. Unii dintre ei sunt, însă, experți în manipulare psihologică. Sunt persoane dominatoare, de regulă plasate în funcții de conducere, care stăpânesc foarte bine acest tip de influență socială. Aceștia își urmăresc numai propriile interese și se folosesc de metode abuzive, imorale, mincinoase, înșelătoare.
Am cunoscut astfel de oameni. Manipulatori ascunși, îmbrăcați în haine scumpe, aparent binevoitori, care încearcă să ajute și să rezolve probleme apărute în viața celor manipulați. Acești manipulatori își cunosc foarte bine victimele, le cunosc slăbiciunile, știu ce să spună și cum să spună și ce să facă pentru a-și atinge scopurile personale. Cel manipulat ar trebui să se supună… altfel manipulatorul devine agresiv, violent verbal și uneori chiar fizic. Folosește abuzul verbal și are un comportament agresiv, intimidează pe celălalt și își arată superioritatea. Cei din subordine nu au voie să îl contrazică, nu au voie să i se opună (Dar, cine te crezi domnule?)
Manipulatorul perfect: mincinos, diabolic, agresiv, furios.
Minte cu nerușinare. Deși adevărul este evident și iese la iveală în cele din urmă, pentru că minciunea are picioare scurte. Unii dintre manipulatori sunt psihopați (așa afirmă unii dintre specialiști care au studiat acest comportament) și stăpânesc arta minciunii, trișează ușor și știu cum să își atingă țelul.
Face rău. Nu doar că fac rău, răul este cel care îl hrănește pe manipulator, îl ține în viață.
Minimizează. Un manipulator perfect minimizează ceea ce face, iar atunci când este descoperit, nu recunoaște.
Intimidează. Se folosește de amenințări voalate sau spune direct că va lua măsuri împotriva celui manipulat dacă nu se supune și nu face ceea ce i se spune.
Este agresiv verbal, jignește, umilește. Atunci când victima i se opune, manipulatorul o agresează verbal, apelează la tactici de rușinare: nu ți-e rușine, cine te crezi etc., pentru a pune victima într-o poziție inferioară, pentru a o ridiculiza și a o domina.
Aruncă vina pe alții. Întotdeauna manipulatorul nu este cel vinovat atunci când este descoperit, ci alții, căci tu ești de vină, nevasta, copilul etc.
Devine brusc victimă. Atunci când comportamentul manipulatorului duce într-o direcție greșită, este descoperit și pot exista consecințe, găsește imediat un țap ispășitor și devine victimă pentru a fi compătimit: săracul de el, este și el important, nu se poate să i se întâmple tocmai lui așa ceva… Oamenii sunt din nou manipulați și manipulatorul se folosește de empatia oamenilor pentru a fi cooperanți pentru ca el să își atingă scopul și să i se îndeplinească dorințele arzătoare.
Devine furios. Manipulatorul devine furios, agresiv, țipă la victimă pentru a o șoca, pentru a o domina și pentru a o determina să facă ceea ce i se spune.
Devine confuz. Marele manipulator devine confuz când i se aduce la cunoștință o problemă creată chiar de el, nu știe despre ce este vorba. Nu a făcut el așa ceva, nu a zis el așa ceva, nu-și amintește…. este amnezic!
Manipulatorul perfect este cumsecade, educat, și foarte lingușitor cu cei importanți. Oamenii care nu depind de el (cei care nu sunt în subordinea lui), dar de al căror sprijin și de a căror încredere manipulatorul are nevoie, beneficiază de un tratament aparte: cu ei este măgulitor, laudativ. Astfel, manipulatorul devine asertiv pentru a-și atinge propriile interese.
Manipulatorul perfect trebuie să câștige cu orice preț. Este superior celorlalți, este dominator, conducător, controlează tot și face totul pentru a-și atinge scopurile, căci scopul scuză mijloacele, spune Machiavelli.