Olanda riscă noi alegeri după ce Wilders nu a reușit să formeze o coaliție

You are currently viewing Olanda riscă noi alegeri după ce Wilders nu a reușit să formeze o coaliție

Țările de Jos s-ar putea confrunta cu un vot anticipat în acest an dacă potențialii pretendenți continuă să se îndepărteze de Geert Wilders, informează Bloomberg.

Eforturile câștigătorului alegerilor de a forma un guvern și de a deveni prim-ministru s-au lovit marți seara de o nouă problemă. Unul dintre cei mai probabili parteneri de coaliție a fost exclus din cabinetul său.

Deși există încă mai multe căi de rezolvare a impasului, unele partide politice – inclusiv cel puțin unul implicat în discuțiile de coaliție – se pregătesc deja pentru posibilitatea de noi alegeri în acest an.

În ciuda impasului, Wilders abordează noul vot dintr-o poziție de forță. Ultimele sondaje arată că sprijinul pentru Partidul său de extremă-dreaptă a crescut.

Țările de Jos sunt obișnuite cu negocieri post-electorale prelungite. Ultima dată, părților le-au luat nouă luni să ajungă la un acord. Atunci primul ministru nu a trebuit să se confrunte cu niciuna din problemele lui Wilders. De-a lungul lungii sale cariere de parlamentar, Wilders s-a îndepărtat de colegii săi, făcând declarații extremiste referitoare la minorități.

După vot, pentru a-și arăta disponibilitatea de negociere Wilders și-a schimbat chiar și numele – Geert Milders. Această nouă poziție, mai blândă, a permis continuarea discuțiilor din coaliție. Ulterior, Pieter Omtzigt, șeful partidului de centru-dreapta Noul Contract Social, a fost exclus din cabinetul său.

Vorbind la o emisiune TV, Omzigt a lăsat deschisă posibilitatea de a sprijini un guvern minoritar Wilders. Există și un precedent pentru aceasta: un alt partid care a exclus inițial din cabinetul lui Wilders a cedat ulterior.

Potrivit lui Stefan Couperus, profesor asociat de științe politice la Universitatea Groningen, șansa unor noi alegeri în acest an este mai mare după evoluțiile politice de marți. Wilders a spus că a fost dezamăgit de Omtzigt. „Țările de Jos vor acest cabinet și acum Pieter Omtzigt aruncă prosopul în timp ce încă eram în discuții”, a scris el pe platforma X. „Nu înțeleg deloc.”

Partidul său pentru Libertate a obținut o victorie șocantă la alegerile din 22 noiembrie, ocupând 37 de locuri – mai mult decât a prezis orice sondaj preelectoral. Omtzigt fusese cotat între primele poziții, dar a pierdut teren după ce a ezitat public să fie prim-ministru.

Wilders, care trebuie să încheie alianțe cu rivalii pentru a obține o majoritate de 76 de locuri în parlament, încearcă de două luni să negocieze o coaliție de dreapta care să includă Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, condus anterior de premierul în exercițiu Mark Rutte.

Dacă încercările lui Wilders eșuează, este posibil ca liderul alianței de stânga, Frans Timmermans, care conduce al doilea bloc ca mărime din parlament și nu a fost la discuțiile din coaliție, să încerce să formeze un guvern.

Mai există speranță pentru o coaliție între partidele de centru-dreapta. „Negociatorii au spus mai multe lucruri neplăcute unul despre celălalt decât lucruri amabile”, a spus Omtzigt.

Dar șansele lui Timmermans de a semna un acord de coaliție sunt „nerealiste, având în vedere votul copleșitor de dreapta din ultimele alegeri”, potrivit lui Couperus. Wilders a spus miercuri că speră că Omtzigt nu se va alătura lui Timmermans. „Alegătorii vor un cabinet de dreapta”, a spus el.