Participant la Anvers la lansarea platformei de luptă împotriva drogurilor, Cătălin Predoiu consideră că „Europa este inundată de cantităţi mari de droguri, care intră în statele membre prin marile porturi”

You are currently viewing Participant la Anvers la lansarea platformei de luptă împotriva drogurilor, Cătălin Predoiu consideră că „Europa este inundată de cantităţi mari de droguri, care intră în statele membre prin marile porturi”

Participant la Anvers, Belgia, la lansarea unei platforme de luptă împotriva traficului de droguri în Europa, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a atras atenţia asupra faptului că la nivel european intră cantităţi mari de droguri. „Am participat astăzi la Anvers, în Belgia, la lansarea unei noi platforme de luptă împotriva traficului de droguri în Europa. Anual, Europa este inundată de cantităţi mari de droguri, care intră în statele membre prin marile porturi, prin intermediul crimei organizate, prin intermediul corupţiei, prin intermediul şantajului, a ameninţărilor şi a unui complex de infracţiuni care sunt adevărate ameninţări la adresa securităţii naţionale a statelor membre”, a declarat Cătălin Predoiu.

Cu toate acestea, Cătălin Predoiu a oferit asiguări și a declarat că în România combaterea traficului de droguri rămâne o prioritate. „România va continua şi ea acest efort de combatere a drogurilor. Am lansat, anul trecut, o serie de acţiuni operative la nivelul Poliției Române, care s-au concretizat în numeroase acţiuni de destrămare a grupurilor de crimă organizată. Aceste acţiuni vor continua şi în anul 2024. La nivelul CSAT funcţionează un grup de lucru care va coordona efortul integrat al mai multor instituţii pentru combaterea traficului de droguri”, a precizat Cătălin Predoiu.

Totodată, Ministrul de Interne a subliniat pericolul pe care-l reprezintă consumul de droguri asupra cetățenilor. „Acest flagel trebuie combătut în cooperare, atât internă, între instituţii, cât şi internaţională, la nivelul Comisiei Europene cât şi al statelor membre. Vom continua pe tot parcursul anului 2024 aceste acţiuni. Drogurile sunt o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Traficul de droguri este o ameninţare la adresa cetăţenilor. Combaterea traficului de droguri a devenit o ştiinţă multidisciplinară.

Se combină aici elemente de poliţie judiciară, dar şi cunoştinţe privind circulaţia banilor, spălarea lor, cunoştinţe de ordin financiar, cunoştinţe contabile, manageriale, logistice. Toate aceste eforturi trebuie integrate, astfel încât rezultatul sa fie unul eficient. Împotriva reţelelor de trafic de droguri trebuie acţionat tot în reţea, prin cooperare internă şi internaţională”, mai spune Predoiu.