Premierul Marcel Ciolacu trimite Corpul de Control la Secretariatului de Stat pentru Revoluționari în urma transmiterii către recorder.ro a dosarului său de revoluționar. În urma verificărilor efectuate de Corpul de Control, se propune premierului demiterea secretarului de stat Mihai Iulian Dodu.
Așa cum consemnează ziarul Libertatea, una dintre acuzațiile principale invocate de Corpul de Control pentru propunerea de demitere: „conducerea SSRML, la solicitarea mass-media, a transmis în copie un dosar administrativ de revoluționar, în condițiile existenței unui dosar civil aflat pe rolul unei instanțe de judecată, fără ca acest tip de documente să facă parte din Lista cu documentele de interes public aprobată la nivelul instituției și fără anonimizarea completă a tuturor datelor personale”. În urma acestei investigații recorder.ro va realiza investigația „Erou sau impostor? Ce am găsit în dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu”.
Nota de constatare a Corpului de Control se încheie cu propunerea de „eliberare din funcție a Secretarului de stat Mihai Iulian Dodu, președinte al SSRMLL în conformitate cu dispozițiile Codului administrativ, dată fiind aparența de încălcare gravă a prevederilor legale menționate (furnizarea datelor personale protejate de lege către reprezentantul unei publicații, date ajunse ulterior publice, precum și alte constatări descrise în Nota de Constatare).
Fostul șef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, Mihai Dodu a declarat că a fost surprins de decizia liderului PSD de a-l demite și crede că miza înlăturării sale este mai mare decât supărarea prim-ministrului României după anularea certificatului de revoluționar.
Dodu a declarat că hotărârea este una politică, iar „graba” cu care a fost luată „trădează niște sentimente”, care sunt strâns legate de decizia comisiei din iunie.
„Nu am niciun argument, este doar o decizie politică. Postul este politic. Desigur că se poate lega foarte clar de cazul premierului Ciolacu. Din momentul în care, conform legii, cazul premierului trebuia să intre în comisie (de analiză a dosarului de revoluționar – n.r.), a început cumva numărătoarea inversă în ceea ce privește rămânerea mea în funcție”, a declarat pentru PRESSHub, Mihai Dodu.
„Nici consilierii nu mi-au zis ceva, mi-au spus că nu s-a pus în discuție. Totul a fost acum, în viteză, ca un fel de restaurație. Un blitzkrieg. Nimeni nu se aștepta. Aseară târziu s-a luat decizia, publicată direct în Monitorul Oficial. Eram secretar de stat la ora 5.00 și la ora 7:00 nu mai eram, cu tot cu publicare în monitor”, a spus Dodu.
Nicoleta Giurcanu-Matei, revoluționară și reținută în decembrie 1989, a declarat pentru Libertatea că „ieri după-amiază s-a dat «ordin pe unitate» pentru ca departamentul revoluționarilor din PSD să strângă semnături de la președinții de asociații” pentru demiterea lui Dodu. Revoluționara spune și că „au semnat în special acei președinți care sunt LRD”.
Probabil că premierul a fost profund deranjat de investigațiile presei în contextul poziției deținute – premier al României – și de posibil candidat la președinția României. Dosarul de revoluționar îl prezintă pe premier într-o postura de luptător la revoluție, deși în Buzău nu a existat vreo acțiune revoluționară notabilă.
Analizat și devoalat, premierul Marcel Ciolacu trimite Corpul de Control în verificări. Este o practică a marilor conducători din România post-decembristă. Își ascund cu grijă trecutul, iar atunci când sunt devoalați iau măsuri ca niște veridici despoți locali. Oricum, Marcel Ciolacu are înaintași celebri care au acționat în mod asemănător: Adrian Năstase sau Liviu Dragnea. Ar trebui să învețe ceva din istoria PSD-ului și a liderilor acestuia aflați vremelnic la conducere!