Secretarul general NATO spune că Donald Trump îi pune pe aliați în pericol atunci când afirmă că Rusia poate „face ce dracu’ vrea”

You are currently viewing Secretarul general NATO spune că Donald Trump îi pune pe aliați în pericol atunci când afirmă că Rusia poate „face ce dracu’ vrea”

Secretarul general NATO a avertizat duminică că Donald Trump pune în pericol siguranța trupelor americane și a aliaților acestora, după ce a spus că Rusia ar trebui să poată face „ce naiba vrea” membrilor alianței care nu își îndeplinesc obiectivele de cheltuieli pentru apărare, titrează Associated Press.

Remarcile lui Trump au provocat îngrijorare profundă în Polonia, o țară din centrul Europei care a fost de cele mai multe ori sub controlul Rusiei de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Ministrul Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a spus că „nicio campanie electorală nu este o scuză pentru a te juca cu securitatea alianței”.

Vorbind sâmbătă la un miting din Conway, Carolina de Sud, Trump și-a amintit cum, în calitate de președinte, i-a spus unui membru NATO că va „încuraja” Rusia să facă ceea ce dorește cu aliații NATO care sunt „delincvenți”.

„‘Nu ai plătit? Ești delincvent?”, a povestit Trump. „‘Nu, nu te-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce dracu își doresc. Trebuie să plătești. Trebuie să-ți plătești facturile.”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că cei 31 de aliați sunt hotărâți să se apere reciproc. „NATO rămâne pregătită și capabilă să apere toți aliații. Orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unitar și puternic”, a spus Stoltenberg. „Orice sugestie conform căreia aliații nu se vor apăra unii pe alții subminează toată securitatea noastră, inclusiv cea a SUA, și îi expune pe soldații americani și europeni la un risc crescut.”

Stoltenberg a adăugat că se așteaptă ca, „indiferent de cine câștigă alegerile prezidențiale, SUA să rămână un aliat NATO puternic și angajat”.

Guvernul german nu a comentat oficial observațiile lui Trump, dar biroul de externe a publicat o declarație duminică dimineață în care a subliniat principiul de solidaritate al NATO. „‘Unul pentru toți și toți pentru unul’. Acest crez NATO menține în siguranță peste 950 de milioane de oameni – de la Anchorage la Erzurum”, a declarat Ministerul german de Externe pe X, fostul Twitter.

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris într-un editorial că „dacă Trump va deveni din nou președinte al SUA, astfel de declarații vor crește riscul ca Putin să-și extindă războiul. Europenii nu pot face decât un singur lucru pentru a contracara acest lucru: să investească în sfârșit în securitatea lor militară, în conformitate cu gravitatea situației.”

Comentariile lui Trump au fost deosebit de îngrijorătoare pentru țările din prima linie a NATO, precum Polonia și statele baltice Lituania, Letonia și Estonia, care erau fie sub controlul Moscovei, fie încorporate pe deplin în Uniunea Sovietică în timpul războiului rece. Temerile sunt deosebit de mari, având în vedere invazia Rusiei în Ucraina.

În timpul mandatului, Trump a amenințat deja că nu va veni în ajutorul vreunei țări atacate pe care o consideră datoare NATO și SUA și nu cheltuie suficient pentru apărare. Poziția sa a destabilizat alianța, în special țările cu granițe apropiate de Rusia.

În conformitate cu clauza de apărare reciprocă a NATO, articolul 5 din tratatul său fondator, toți aliații angajează ajutorul oricărui membru care este atacat. Articolul 5 a fost activat o singură dată – de către SUA în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

După ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014, liderii NATO au convenit să oprească reducerile de cheltuieli pentru apărare făcute după încheierea Războiului Rece și să înceapă să cheltuiască 2% din produsul intern brut pe bugetele lor militare. NATO a întreprins cea mai mare consolidare militară de la Războiul Rece de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.