Liderul Bisericii Angliei spune că planul de a trimite imigranți în Rwanda subminează poziția globală a Regatului Unit

You are currently viewing Liderul Bisericii Angliei spune că planul de a trimite imigranți în Rwanda subminează poziția globală a Regatului Unit

Liderul Bisericii Angliei a declarat luni că Marea Britanie își va submina poziția în lume dacă va pune în aplicare planul guvernamental de a deporta solicitanții de azil în Rwanda, informează Associated Press.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a spus că politicienii din Marea Britanie încearcă să „externalizeze responsabilitatea noastră morală și legală pentru solicitanții de azil și refugiați”.

Vorbind în calitate de membru al Camerei Superioare a Parlamentului, Camera Lorzilor, Welby a spus că „o abordare cu alegere și alegere a dreptului internațional subminează poziția noastră globală”. „Putem, ca națiune, să facem mai mult decât acest proiect de lege”, a spus el.

Membrii Camerei Lorzilor au început luni să dezbată legea guvernului pentru siguranța Rwandei, care este concepută pentru a depăși un blocaj legal privind planul de a trimite migranții care ajung în Marea Britanie peste Canalul Mânecii cu bărci mici în țara din Africa de Est.

Politica, conform căreia solicitanții de azil ar rămâne permanent în Rwanda, este cheia angajamentului primului ministru Rishi Sunak de a „opri bărcile” care aduc migranți neautorizați în Regatul Unit. Sunak susține că deportarea solicitanților de azil neautorizați va descuraja oamenii să facă călătorii riscante și va stopa acțiunile bandelor de trafic de persoane.

Nimeni nu a fost încă trimis în Rwanda conform planului, pe care grupurile pentru drepturile omului îl numesc inuman și imposibil de realizat. Curtea Supremă a Regatului Unit a decis în noiembrie că politica este ilegală, deoarece Rwanda nu este o țară sigură pentru refugiați.

Ca răspuns la hotărârea instanței, Marea Britanie și Rwanda au semnat un tratat prin care se angajează să întărească protecția migranților. Guvernul conservator al lui Sunak susține că tratatul îi permite să adopte o lege prin care Rwanda este o destinație sigură.

Dacă este aprobată de Parlament, legea va permite guvernului să „nu aplice” secțiunile legii privind drepturile omului din Regatul Unit atunci când vine vorba de cererile de azil legate de Rwanda și va face mai dificilă contestarea deportărilor în instanță.

Membrul conservatorilor, Lordul Keith Stewart, vorbind în numele guvernului în Camera Lorzilor, a spus că proiectul de lege „pune dincolo de orice îndoială legală siguranța Rwandei” și „descurajează oamenii să folosească căi nesigure și ilegale în pentru a intra în țară”.

Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Comunelor la începutul acestei luni. Mulți membri din Camera Lorzilor vor să oprească acest proces legislativ. Spre deosebire de Camera Comunelor, conservatorii guvernanți nu dețin majoritatea locurilor în Camera Lorzilor.

În cele din urmă, camera superioară poate întârzia și modifica legislația, dar nu poate anula hotărârile Camerei Comunelor. Membrii săi au respins luni cererea liberal-democraților din opoziție de a opri proiectul de lege, trimițându-l pentru o examinare suplimentară.

Dar opoziția întâmpinată luni în cameră a arătat că proiectul de lege va trebui să parcurgă un proces greu și complicat. Fostul ministru de interne laburist, David Blunkett, a numit proiectul de lege ca fiind „deficient”, în timp ce Terence Etherton, un fost judecător de la Înalta Curte, a spus că este „o parodie”. Peter Hennessy, un istoric eminent, a spus că, dacă proiectul de lege devine lege, „guvernul ne va scoate de pe lista națiunilor cu stat de drept”.

Politicianul liberal-democrat Mike German a spus că legislația „tratează pe unii dintre cei mai vulnerabili oameni din lume – oameni care se confruntă cu persecuții, torturi și fugă pentru a-și salva viața – ca indezirabili”.