Ministrul de Externe al Republicii Moldova a demisionat după ce a îndeplinit obiectivul de începere a procesului de aderare la UE

You are currently viewing Ministrul de Externe al Republicii Moldova a demisionat după ce a îndeplinit obiectivul de începere a procesului de aderare la UE

Ministrul de externe al Republicii Moldova și-a anunțat astăzi demisia, declarând că și-a îndeplinit obiectivul de a îndrepta țara către Uniunea Europeană, proces pe care separatiștii pro-ruși din țară au amenințat că îl combat.

Mica fostă republică sovietică condusă de președintele pro-european Maia Sandu a primit în decembrie undă verde pentru a deschide negocierile pentru aderarea la blocul comunitar alături de Ucraina vecină.

Ambele țări vor avea de parcurs un proces îndelungat care implică schimbări importante pentru a îndeplini standardele UE. Nicu Popescu, care a devenit ministru de externe în 2021, a remarcat că acest proces se desfășoară de câțiva ani. „Am îndeplinit toate obligațiile de integrare a Republicii Moldova în UE, stabilite de președintele Maia Sandu. Am nevoie de o pauză„, a declarat ministrul Nicu Popescu într-un briefing de presă, informează Reuters.

Analiștii au lăudat rolul lui Popescu în sprijinirea eforturilor președintei Maia Sandu de a apropia țara de UE. Popescu a spus că demisionează pentru a petrece mai mult timp cu familia sa care locuiește în Franța.

Demisia sa vine într-un moment sensibil pentru Moldova. La începutul acestui an a fost introdusă o nouă taxă pentru import și export. Această măsură a fost întâmpinată de separatiștii pro-ruși din regiunea transnistreană printr-un apel de pregătire militară.

Sandu a denunțat invazia Ucrainei de către Rusia și a acuzat Moscova că a pus la cale o lovitură de stat pentru a o înlătura. Kremlinul spune că Maia Sandu stimulează rusofobia.

Înainte ca Rusia să-și lanseze invadarea Ucrainei în februarie 2022, cea mai mare parte a necesităților energetice ale Republicii Moldova proveneau de la o singură conductă controlată de monopolul de stat al gazelor rusești, Gazprom.

Guvernul Republicii Moldova a luat măsuri pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc și pentru a-și consolida securitatea energetică.

Maia Sandu a mai spus că Chișinăul ar putea continua să încerce să adere la UE fără Transnistria, care s-a despărțit de Moldova înainte de prăbușirea stăpânirii sovietice și a purtat un scurt război împotriva noului stat independent aflat între Ucraina și România.